Δημιουργία του 1ο Πανελλαδικά σπιτιού για τα αδέσποτα!

Ο Δήμος Σαρωνικού από τη στιγμή που μεγάλωσε, εκτός από τα προβλήματα οργάνωσης που δημιουργήθηκαν και έπρεπε να λύσουμε, ήρθε στην επιφάνεια ένα θέμα κοινωνικό αλλά και ανθρωπιάς: Τα αδέσποτα ζωάκια. Ο Δήμος περιτριγυρίζεται από ακατοίκητα βουνά και μεγάλα χωράφια γης οπότε ήταν δύσκολο να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των αδέσποτων ζώων. Γι αυτό και από την πρώτη στιγμή κοίταξα το πρόβλημα κατάματα και σχεδίασα μια σειρά από δράσεις που αλληλοϋποστηρίζονται. Για μένα, εκεί βρίσκεται το κλειδί της λύσης του προβλήματος. Δράσεις που η μία συνεχίζει την άλλη. Έτσι το σχεδίασα, κι άρχισε ένα μεγάλο έργο, με απόλυτο σεβασμό στα αδέσποτα και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πιστεύω ακράδαντα πως η πολιτική πρέπει να έχει πάντα την ηθική και ανθρώπινη πλευρά της. Και αυτήν ανάδειξα με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα αδέσποτα.

 

«Το Αδεσπιτάκι» : Το 1ο Πανελλαδικά σπίτι για τα αδέσποτα!

 

Έτσι με μεγάλη χαρά ανοίξαμε την πόρτα σε ένα μοναδικό σπίτι: Ένα σπίτι που χτίστηκε με κάτι παραπάνω από τούβλα και μπετόν. Χτίστηκε με όνειρα, αγάπη και σεβασμό προς στους καλύτερους φίλους μας. «Το Αδεσπιτάκι», το πρώτο σπίτι για τα αδέσποτα σε όλη την Ελλάδα είναι γεγονός. Άνοιξε τις πόρτες του και όποιος θέλει μπορεί να πάει εκεί και να αποκτήσει ένα αδέσποτο που είναι στειρωμένο, πλήρως εμβολιασμένο, τσιπαρισμένο και με αιματολογικό έλεγχο!

Από τη στιγμή που ανέλαβα -κάθε μέρα- ασχολούμαι με όλων των ειδών έργα: μικρά και μεγάλα. Γι αυτό μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως τα μεγαλύτερα έργα που μπορεί κάποιος να κάνει, είναι να δείχνει την ανθρωπιά του. Όπου κι όποτε μπορεί. Έργα αγάπης. Αυτά μένουν τελικά στο χρόνο. Αυτό κάναμε λοιπόν εδώ με αυτό το όμορφο σπίτι. Και είμαι πολύ περήφανος που δημιούργησα κάτι τόσο σημαντικό.

Τώρα τα αδέσποτά μας έχουν σπίτι! Το μόνο πλέον που τους λείπει είναι μία οικογένεια… 

 

 

Αδέσποτα– σειρά δράσεων που αλληλοϋποστηρίζονται!

 

 

«Το Αδεσπιτάκι», είναι βέβαια η κορωνίδα των έργων μας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό! Έχουμε κάνει πάρα πολλές συντονισμένες ενέργειες όσων αφορά τη φροντίδα για τα αδέσποτα, που έκαναν το Δήμο μας γνωστό και παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα: Με τη συνεργασία του ΠΕΣΥΔΑΠ και ειδικότερα στο διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) περιθάλψαμε περισσότερα από 800 σκυλιά. Στειρώσαμε με 350 σκυλιά και πάνω από 200 γάτες. Εμβολιάσαμε 550 σκυλιά. Κάναμε 7 αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις. Τοποθετήσαμε 40 ταΐστρες και 40 ποτίστρες σε όλη την έκταση του δήμου. Για τις αδέσποτες γάτες τοποθετήσαμε 20 σπιτάκια και ταΐστρες σε συνεργασία με την φιλοζωική οργάνωση  let’s be smart. Προμηθευτήκαμε όλη την αναγκαία ποσότητα για την τροφή τους, που ξεπερνάει τους 30 τόνους -βλέπετε κάθε μήνα χρειάζονται περίπου 1200 κιλά. Καταχωρούμε όλα τα στοιχεία των αδέσποτων ζώων σε ηλεκτρονικό μητρώο όπου υπάρχουν οι φωτογραφίες, τα εμβόλια, ο αριθμός ταυτοποίησης, η περιοχή περισυλλογής τους κλπ.

Καθιερώσαμε ακόμα και περισσότερες από 2 φορές το μήνα την «ημέρα υιοθεσίας» σε συνεργασία με φιλοζωικές ομάδες και σωματεία. Έχουμε δώσει για υιοθεσία πάνω από 400 αδέσποτα ζώα.

 

 

Δεύτερο βήμα, να ενταχθούμε στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και το καταφέραμε. Είμαστε πολύ περήφανοι που ο Δήμος μας έγινε ένας από τα μόλις 19 μέλη-Δήμοι του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στο οποίο εντάσσεται το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο αδέσποτων ζώων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι με τη δική του τεχνογνωσία και βοήθεια, έχουμε πετύχει πάρα πολλά σε πολύ λίγο χρόνο: Μόλις από τον Απρίλιο που άρχισε η συνεργασία μας, 350 αδέσποτα σκυλάκια στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν πλήρως, τοποθετήθηκαν micro chip και έγινε πλήρης αιματολογικές έλεγχος, θεραπείες για λειζμανίωση, ερλιχείωση και όπου χρειάστηκε έγιναν ορθοπεδικά χειρουργεία! Και συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς. 

Ακόμα, σε συνεργασία με τοπικό κτηνίατρο, έχουμε ήδη στειρώσει και πάνω από 200 αδέσποτα γατάκια και συνεχίζουμε. 

Έπειτα όλα αυτά, τα ζωάκια καταχωρούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Ανάπτυξης. Αλλά και στο Δήμο τηρείται αρχείο με τα πιστοποιητικά ταυτοποίησης δεσποζόμενων ζώων.  

 

Προχωράμε στο τρίτο βήμα. Αφού τραφούν και στειρωθούν μπορούν να βρουν οικογένεια! Γι αυτό δημιουργήσαμε τις «Μέρες Υιοθεσίας Αδέσποτων». Σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικά κεντρικά σημεία του Δήμου κάθε φορά, ανακοινώνουμε μέσω φυλλαδίων και μέσω των κοινωνικών δικτύων τη διοργάνωση αυτών των ημερών. Ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες της Πανδημίας που κάνουν τη διοργάνωση πολύ δύσκολη. Πως; Οι υπεύθυνοι φρόντισαν να υπάρχει μια Covid-Free ροή κόσμου. Όλα λειτουργούν τέλεια και με ενθαρρυντικά αποτελέσματα: πάνω από 200 αδέσποτα, δεν είναι πια αδέσποτα. 

 

Τέταρτο βήμα. Εθελοντές -ακόμα και μέσα από το Δήμο- φροντίζουν ώστε να δέχονται αδέσποτα μικρόσωμα ζωάκια, να τα φροντίζουν και να τα ετοιμάζουν για υιοθεσία. 

 

Και πέμπτο βήμα να υπάρχει κάποιος με θέση ευθύνης για όλα αυτά που αφορούν στα αδέσποτα ζώα. Έτσι υπάρχει πλέον και ένα γραφείο επικοινωνίας με υπεύθυνη για τη διαχείρισή των αδέσποτων ζώων την υπάλληλο του Δήμου. 

 

 

Βράβευση από την Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία 2 συνεχόμενες χρονιές 2020 + 2021

 

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο συμπεριέλαβε τον Δήμο Σαρωνικού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους 7 Δήμους από όλη την Ελλάδα για την φροντίδα του στα αδέσποτα ζώα και βράβευσε προσωπικά εμένα για όλες τις δράσεις και ειδικά κατά την περίοδο του covid 19 όταν χιλιάδες ζώα γύρναγαν πεινασμένα στις άδειες, από τα lockdown, πόλεις.