Η τηλεμετρία, βασική παράμετρος ανάπτυξης για την έξυπνη πόλη και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για βιώσιμη ανάπτυξη!
Ένα μεγάλο έργο που ανέλαβα και θα καλύπτει όλο τον Δήμο Σαρωνικού, είναι η τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεελέγχου σχεδόν σε όλες τις δεξαμενές. Ελέγχοντας έτσι πλήρως τις στάθμες τους, τις εισροές και τις εκροές τους. Επίσης ξεκίνησε η λειτουργία 7000 υδρόμετρων και αντικαθίστανται αυτήν την στιγμή οι υπόλοιποι 20000 συμβατικοί μετρητές.
Βλέπετε, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προϋποθέτει έξυπνες πόλεις με έξυπνες λύσεις. Κυρίως στην διαχείριση του νερού, που πρέπει να το διαχειριστούμε άμεσα γιατί θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα αμέσως επόμενα χρόνια για τον πλανήτη.
Ένα έργο πραγματικά τεράστιο που εκσυγχρονίζει σημαντικά την περιοχή του Σαρωνικού.
Έργο σημαντικό αλλά και δύσκολο.
Το έργο της τηλεδιαχείρισης και τηλεελέγχου των 27 δεξαμενών του δήμου Σαρωνικού έχει ήδη προ καιρού ολοκληρωθεί και λειτουργεί άψογα ελέγχοντας τις στάθμες των δεξαμενών, τις εισροές και εκροές του ύδατος καθώς και τις λειτουργίες των αντίστοιχων αντλιών, όπου υπάρχουν. Δεν ήταν όμως κάτι εύκολο, καθώς ο Δήμος είναι πολύ μεγάλος σε έκταση. Έπρεπε να βρούμε και να διαχειριστούμε μεγάλα κονδύλια. Που το καταφέραμε:
Ως προς την τηλεματική διαχείριση των υδρομέτρων του δήμου έχουν ήδη αντικατασταθεί προ πενταμήνου και πλέον λειτουργούν κανονικά 7000 ηλεκτρονικά απαραβίαστα υδρόμετρα (ηλεκτρονική μέτρηση σε πραγματικό χρόνο) στη Σαρωνίδα και στην Τραμπουριά. Παράλληλα προχωράμε στην αντικατάσταση των υπόλοιπων 20000 συμβατικών μετρητών του δήμου μας σύμφωνα με την από 8/8/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους € 8.998.305,52.
Ποια οφέλη απορρέουν από την εφαρμογή της τηλεμετρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης;
Η εγκατάσταση και χρήση ενός Αυτοματοποιημένου Συστήματος Τηλεμετρίας θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα όποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει ο εκάστοτε Δήμος ή Υπηρεσία Ύδρευσης. Τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
Μεγαλύτερη αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται από τους ψηφιακούς υδρομετρητές.
Η χρέωση των καταναλωτών θα γίνεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία που θα προκύπτουν από τις μετρήσεις και δεν θα απαιτείται να γίνεται εκτίμηση με βάση καταναλώσεις προηγούμενων ετών με συνέπεια δικαιότερες χρεώσεις και ελάττωση των παραπόνων των καταναλωτών.
Η παρακολούθηση της κατάστασης των ψηφιακών μετρητών γίνεται εύκολα και σε οποιαδήποτε στιγμή. Φαινόμενα όπως ασυνήθιστες αυξομειώσεις στην κατανάλωση ή απότομη απουσία μετρητικών δεδομένων δημιουργεί ειδοποίηση για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του προβλήματος και εύρεση λύσης.
Ενδεχόμενες περιπτώσεις λαθροληψίας νερού και παρεμβάσεων στους ψηφιακούς μετρητές μπορούν να εντοπιστούν άμεσα σε πραγματικό χρόνο.
Οι καταναλωτές μέσω ενός τέτοιου συστήματος, θα έχουν άμεση εικόνα της κατανάλωσής τους προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι οι διαρροές στα δίκτυα των καταναλωτών γίνονται εύκολα ανιχνεύσιμες.
Περιπτώσεις δυσπρόσιτων ή και απρόσιτων θέσεων στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ψηφιακοί υδρομετρητές παύουν να αποτελούν πρόβλημα.
Σημαντικότατο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ο χρόνος που απαιτείται για την συλλογή των δεδομένων μειώνεται δραστικά όπως και το αντίστοιχο κόστοςΝα αναφέρουμε ότι η καταμέτρηση 4000 ψηφιακών μετρητών γίνεται εντός 2 ωρών, ενώ χειροκίνητα αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται εντός περίπου 3 εργάσιμων εβδομάδων.
Η διαχείριση του δικτύου από τον εκάστοτε Δήμο ή Υπηρεσία Ύδρευσης καθίσταται αποτελεσματικότερη. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα για ακριβέστερες μελέτες επέκτασης, συντήρησης, και λειτουργίας του δικτύου.
Η μετάβαση στοιχείων τιμολόγησης σε περίπτωση αλλαγών χρήσεως ή ιδιοκτητών κατοικιών καθίσταται εύκολη με το νέο σύστημα.
H υπηρεσία εισάγει σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα τόσο αναφορικά με τον εξοπλισμό μέτρησης όσο και με την παρακολούθηση και εφαρμογή διαδικασιών ελαχιστοποίησης των απωλειών σε διαρκή βάση.
Η διαχείριση του πόσιμου νερού γίνεται με πολύ καλύτερο και αποτελεσματικό τρόπο.
Ο ρυθμός λήψης δεδομένων είναι εύκολα προσαρμόσιμος στις εκάστοτε ανάγκες του Δήμου.